Kako se oporavlja cijena bitcoina, tako se oporavljaju i prihodi “rudara” ali prvenstveno jer su ostali bez velike konkurencije iz Kine.

Kako piše Financial Times, globalna industrija “rudarenja” kriptovaluta dobila je značajan vjetar u leđa zabranom rada koju je kineski regulator uveo tamošnjim tvrtkama za proizvodnju digitalnih valuta.

Veći komad kolača

Podsjetimo, kineske provincije u kojima je “rudarenje” kriptovaluta bilo najintenzivnije uvele su zabranu u lipnju, u sklopu šire politike kineske vlade u smanjivanju emisija ugljičnog dioksida. Kao što je poznato, dobivanje kriptovaluta zahtijeva snažna računala koja troše mnogo električne energije. Udjel “rudarenja” u globalnoj potrošnji struje iznosi 0,4 posto, što je jednako godišnjoj potrošnji Finske ili Belgije.

Što se tiče Kine i tamošnjih “rudara”, najveći dio struje još uvijek dolazi iz termoelektrana na ugljen. Drugi motiv kineske odluke krije se u namjeri države da suzbije privatni upliv u kriptovalute. Naime, kineska narodna banka uskoro planira lansirati državnu kriptovalutu, odnosno “digitalni juan”.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay