Sjećate se onog politički nekorektnog vica od prije par godina: Što bi Hrvatska bila da nema turizma? A ‘duhoviti’ je zaključak bio: Srbija?! Možda bi bilo smiješno, kad bi bilo istinito, ali doista treba biti iskren i priznati da turizam u Hrvatskoj ima važnu ekonomsku ulogu, ali ne baš toliku kolika mu se već godinama neopravdano pripisuje. Zamislimo sad da u Hrvatskoj uopće nema turizma. Da turisti uopće ne dolaze i da ne možemo monetizirati sunce i more, čak ni ta dva, tri ili u najbolju ruku četiri mjeseca. Da Hrvatska uopće ne postoji na turističkim kartama. Koliko bi sumorna, depresivna i nerazvijena naša zemlja bila? Koliko bi blagajne, što državna, što lokalne bile praznije? Koliko bi se manje razvila? Koliko bi njezini građani bili siromašniji? Ili možda ne bi?

Zamišljati Hrvatsku bez turizma jednako je kao i zamišljati Švicarsku bez proizvodnje satova i čokolada ili Austriju bez Alpa. Turizam je jednostavno dio hrvatske kulture i mentaliteta, posebice na obali. No, unatoč tome pokušali smo se poigrati s tom hipotetskom situacijom u ovoj temi, a Liderovi sugovornici koje smo zamolili da malo zastanu i sami promisle kako bi Hrvatska izgledala da nemamo turizam pokušali su nam dati svoj osvrt na takav scenarij. Prvo što su razotkrili jest ovisnost brojnih sektora o turizmu, koja se ne može zanijekati i koja je razlog naše velike razmaženosti, a drugi je zaključak mnogo spektakularniji – da nema turizma država ne bi stala, gospodarstvo se ne bi urušilo poput kule od karata, a građani ne bi bili baš dramatično siromašniji, kao vjerojatno ni država.

A u toj priči o Hrvatskoj i turizmu prvo se treba dotaknuti vječne priče, vrlo pogrešne, da je udio te gospodarske djelatnosti u domaćem BDP-u 20 posto. Hrvatska je, kako smo u Lideru već pisali, izradila Satelitsku bilancu u Institutu za turizam i to s ciljem dobivanja detaljnijeg i preciznijeg uvida u to koliki zapravo utjecaj turizam ima na ukupno gospodarstvo i kolika je njegova dodana vrijednost. Uostalom, to je bio jedan od statističkih imperativa prema napucima iz EU, a ne puka želja da sami sebe uvjerimo da smo pametniji nego što jesmo. A ta je Satelitska bilanca razbila iluzije i zorno pokazala da je udio turizma u BDP-u 11,4, a ne 20 posto kako se uvriježilo isticati u mainstream medijima i kod dijela ekonomskih analitičara koji i dalje drže da bi Hrvatska bez turizma propala.jer se brojne djelatnosti vežu uz turizam. No, ne misle svi tako.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay