AMSTERDAM, 2. veljače 2017. (Hina/AFP) – Britansko-nizozemski div naftne industrije Royal Dutch Shell u četvrtak je izvijestio da mu je neto dobit u 2016. godini više nego udvostručena, što dijelom pripisuju rastu cijena nafte u četvrtom tromjesečju.

Shellova neto dobit u prošloj je godini dosegnula 4,58 milijardi dolara, nasuprot 1,94 milijarde ostvarene u 2015. godini, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja za prošlu godinu.

Rezultati se baziraju na integraciji manjeg britanskog konkurenta BG Groupa, kojeg je Shell kupio prije godinu dana za oko 68 milijardi dolara kako bi ojačao poziciju na tržištu ukapljenog prirodnog plina.

Prilagođena za izvanredne stavke i za oscilacijama sklonu vrijednost zaliha nafte i plina, Shellova je godišnja dobit smanjena osam posto, na 3,53 milijardi dolara, pokazalo je izvješće.

U kompaniji pritom napominju da je u četvrtom kvartalu utjecaj nižih cijena plina uvelike nadmašio onaj viših cijena nafte.

Proteklih su mjeseci cijene nafte osjetno porasle i premašile 50 dolara, zahvaljujući sporazumu članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pojedinih neovisnih proizvođača o ograničenju proizvodnje. Prije toga oštro su padale tijekom gotovo dvije godine, pritisnute prekomjernom opskrbom, i početkom 2016. bile su niže od 30 dolara.

Kako bi ublažili utjecaj znatno nižih cijena nafte i lakše se nosili s velikim troškovima preuzimanja BG-a, u Shellu su pokrenuli opsežan program smanjenja troškova, kojim u konačnici planiraju prodati imovinu ukupne vrijednosti 30 milijardi dolara.

U utorak su tako objavili da su prodali imovinu za proizvodnju nafte i plina u Sjevernom moru i na Tajlandu za ukupno 4,7 milijardi dolara, u sklopu nastojanja da smanje dug.

(Hina)