HELSINKI, 2. veljače 2016. (Hina/AFP) – Finski telekomunikacijski gigant Nokia objavio je u četvrtak da je prošlu godinu zaključio s neto gubitkom zbog pada prodaje mrežne opreme i troškova akvizicije i integracije Alcatel-Lucenta.

Nokia je tako 2016. godinu zaključila s neto gubitkom od 766 milijuna eura. U godini ranije poslovali su s neto dobiti od 2,5 milijardi eura.

Izvršni direktor finske kompanije Rajeev Suri nazvao je u priopćenju 2016. “godinom tranzicije”.

Priznao je da je “razočaran” prošlogodišnjim rezultatima, dodajući kako očekuje bolje financijske rezultate u ovoj godini “kako se stanje na tržištu bude poboljšavalo”.

“Naše su financijske prilike i dalje dobre”, naglasio je izvršni direktor Nokije.

Finska kompanija prolazi proteklih godina kroz proces radikalne transformacije. Tako su 2013. godine kupili pola mrežnog poslovanja od njemačkog Siemensa da bi iduće godine prodali svoje poslovanje s mobilnim telefonima, nekada vodeće u svijetu.

U 2015. prodali su poslovanje s mapama Here a krajem prošle godine sklopili su i sporazum o kupnji Alcatel-Lucenta, koji je od osnivanja 2006. godine samo jednu godinu zaključio s pozitivnim rezultatom.

Nokia je bila najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona između 1998. i 2011. godine da bi joj potom titulu preuzeo južnokorejski konkurent Samsung budući da nisu dovoljno brzo reagirali na nagli uzlet pametnih telefona.

(Hina)