PROSJEČNOG hrvatskog poduzetnika sindikalist Vilim Ribić vidi kao nekoga tko ima natprosječne prihode, upravlja milijunima, avionom se vozi u business klasi… Ukratko, vidi ga kao sebe.

Je li Ribić, koji ovih dana s prijezirom govori o svim tim ljudima, toga svjestan, pa se pravi blesav ili jednostavno ne zna, ne možemo znati, ali ga je ovih dana bilo vrlo neugodno slušati kada je cijeli taj privatni sektor nazvao “poduzetničkom klasom” koja je prema njegovim riječima “neobično nepravedna, agresivna, netolerantna i uskogrudna”.

Za razliku od stotina tisuća radnika koji će završiti na pomoći od četiri tisuće kuna, da nekako prežive naredne mjesec, Ribić krizu neće ni osjetiti. Njegova plaća, kako je jednom priznao, u rangu je državnog tajnika u Ministarstvu, što je između 15 i 18 tisuća kuna.

Naime, prije četiri godine informatički stručnjak Marko Rakar objavio je na svom blogu analizu poslovanja Ribićevog sindikata koja je pokazala da se bavi kreditiranjem i ulaganjem u fondove. 

Kako je tada pisao Rakar, od 102 milijuna kuna bilance Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića oko 5 milijuna se nalazi na računu u banci, dodatnih 13 i pol milijuna u bankovnim depozitima, dok se čak 45 milijuna kuna nalazi u zajmovima prema pravnim osobama koje obavljaju poduzetničku djelatnost. 

 Iz toga se može zaključiti da su se zapravo bavili kreditiranjem, kao da se radi o nekakvoj banci, a ne organizaciji koja štiti radnička prava zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay