Exit Greyp Bikes, jedan od najvećih u Hrvatskoj dosad, prvi je koji prati glasno negodovanje malih ulagača. Prvi se put spominje i mogućnost tužbe protiv tog startupa i odgovornih osoba, uključujući Matu Rimca, koji je suvlasnik Greypa i iz čije je tvrtke Rimac Automobila nastao Greyp. Kad je svojevremeno Hrvatski telekom preuzeo Iskon, današnji telekom A1 Hrvatska, koji je također želio preuzeti Iskon, javno je negodovao.

Glasni sukobi tržišnih rivala oko mete akvizicije i nisu neuobičajeni, čak i u Hrvatskoj, ali glasnog negodovanja malih ulagača u hrvatske startupe dosad nije bilo.

U petak je bio zadnji dan kad su mali investitori koji su preko njemačke kripto-investicijske platforme Neufund uložili u Rimčev startup Greyp Bikes mogli ostaviti detalje o svojim računima kako bi bili isplaćeni za ulog. Četiri dana ranije Neufund se počeo pripremati za delistiranje Greypa i isplatu njegovih ulagača.

Sve se to događa u pozadini priprema za Porscheovo preuzimanje Greypa za iznos veći od 100 milijuna kuna. Na jednom od najvećih startup exita u Hrvatskoj dosad profitirat će svi prethodni ulagači u Rimac Automobile s obzirom na to da su ta tvrtka i Greyp imali gotovo identičnu vlasničku strukturu. Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine.

Glasno negodovanje je rezultat činjenice da dio malih ulagača ne želi izaći iz suvlasništva Greyp Bikesa. Razloga je više, ali osnovni je što smatraju da je povrat premalen. U Greypu su izračunali da on iznosi oko 40 posto.

Novi moment u priči je prijetnja tužbom.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr