Ovog mjeseca, prema njemačkom institutu Ifo, nedostatak sirovina u njemačkoj industriji znatno se pogoršao. Udio tvrtki koje se žale na ovaj problem porastao je za četiri postotna boda u odnosu na listopad te je u studenome dosegao 74,4 posto. ‘Pritisci nisu popustili, čini se da nestašici nema kraja’, ocjenjuje Institut Ifo.

Udio poduzeća s poteškoćama u opskrbi sirovinama i poluproizvodima povećan je u gotovo svim djelatnostima, s izuzetkom proizvođača električne opreme, gdje je udio tvrtki u poteškoćama blago smanjen, piše Bloomberg.

Među najugroženijim granama u smislu nestašice sirovina i poluproizvoda u studenome je automobilska industrija, gdje je probleme sa sirovinama i poluproizvodima u studenome prijavilo još više, čak 88,3 posto tvrtki. U industriji strojeva udio pogođenih tvrtki bio je 86,3 posto. Istodobno, među najugroženijim je elektroindustrija, iako je udio tih tvrtki koje su prijavile probleme s opskrbom pao s 90 posto u listopadu na 85,4 posto u studenome. S druge strane, među najmanje pogođenima su proizvođači pića, gdje je 39,8 posto tvrtki prijavilo takve probleme.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay