Kompanija koja se bavi analizom blockchaina, Chainalysis, otkrila je značajne količine kružnih transakcija kojima vlasnici NFT-a “pumpaju” njihovu vrijednost i zavaravaju tržište

Popularnost NFT-a kao oblika digitalne imovine značajno je porasla tijekom prošle godine. Analitičari kompanije Chainalysis izračunali su da je tijekom 2021. obavljeno transakcija kriptovalutama u vrijednosti od najmanje 44,2 milijarde dolara, kada je riječ o kriptoplaćanjima vezanima za NFT pametne ugovore na Ethereum standardima ERC-721 i ERC-1155. Godinu ranije taj iznos je bio “tek” 106 milijuna dolara.

Određeni dio kupoprodaje NFT-a, kako smo već pisali, otpada na transakcije kojima je primarna svrha pranje novca, što je sada ova analitičarska kuća još jednom potvrdila. Kupovina vlastitih NFT-a sumnjivo stečenim novcem zapravo je samo produžetak slične prakse koja se već desetljećima događa u domeni pravih umjetnina, samo što su sada u nju uključene teže sljedive kriptovalute i digitalne umjetnine. Međutim, Chainalysis sada ima dokaze za još jedan oblik nezakonitih, ili barem neetičkih, transakcija vezanih uz NFT-e.

Wash trading

Oni ovaj oblik aktivnosti nazivaju wash trading, a zapravo je riječ o manipulaciji tržištem kroz kružne transakcije koje imaju za cilj “napumpati” vrijednost imovine. Evo kako stvar funkcionira: netko izradi vlastite NFT-e, potom sa svojeg kriptonovčanika prebaci određeni iznos u kriptovaluti na drugi novčanik, pa s tog drugog kupi svoj vlastiti NFT. Time umjetno podiže interes za svojim NFT-ima i umjetno im podiže cijenu u nadi da će se za njih “zakačiti” i drugi investitori.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay