Mnoge od najvećih svjetskih tvrtki ne uspijevaju ispuniti svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, pokazuje studija koja je obuhvatila 25 korporacija, prenio je BBC.

Tvrtke također rutinski pretjeruju ili pogrešno izvještavaju o svom napretku, kaže se u izvješću New Climate Institute.

Google, Amazon, Ikea, Apple i Nestle među onima su koji se ne uspijevaju promijeniti dovoljno brzo, navodi se u studiji.

Autor studije Thomas Day rekao je za BBC News kako je njegov tim prvotno želio otkriti dobre prakse u korporativnom svijetu, ali su bili ‘iskreno iznenađeni i razočarani integritetom tvrtki’.

Zaključeno je da bi sveukupno postojeće strategije – ako se provedu – približile tvrtke cilju nulte neto stope za najviše 40 posto, a ne za 100 posto.

Samo tri od 25 tvrtki jasno su predane uklanjanju 90 posto emisija ugljika iz svojih proizvodnih i opskrbnih lanaca, kaže se. To su Maersk, Vodafone i Deutsche Telekom.

Veliki je problem i način na koji poduzeća govore o svojim klimatskim obećanjima, kaže studija. Postoji veliki jaz između onoga što tvrtke govore i stvarnosti, kaže Day i potrošačima će vjerojatno biti teško utvrditi istinu.

– Čak i tvrtke koje rade relativno dobro preuveličavaju svoje aktivnosti – tvrdi Day.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay