Otpor tehnoloških kompanija je neviđen.

Komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.

Otpor prema ovom zakonu uistinu je neviđen. Više od deset godina tehnološke kompanije uporno su lobirale protiv uvođenja jedinstvenog punjača – istaknuo je hrvatski parlamentarac Tomislav Sokol, jedan od supotpisnika Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020. i nadodao da mu se redovito, kad je riječ o punjačima, javljaju nezadovoljni potrošači.

Potrošači su nezadovoljni jer s mobitelom često moraju kupovati i punjače iako ih već nekoliko imaju pospremljenih kod kuće. Ovim zakonom razdvojit ćemo prodaju mobilnog uređaja od prodaje punjača, a očekujem da će time i cijene uređaja biti niže. Također, potrošače posebno iritira kad za svoje pametne telefone, satove i bežične slušalice moraju koristiti različite punjače. To jednostavno nije prihvatljivo ni s ekološkog, a niti s financijskog stajališta. Zato se sada borim da u primjenu novog zakona uključimo što je više moguće elektroničke opreme, dodao je Sokol.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay