Na Krku smo 2012. godine politički odlučili da otok do 2030. godine bude energetski neovisni i klimatski neutralan. Ključno je nekorištenje fosilnih goriva. Ja više ne trebam energiju izvan moje kuće”, rekao je Vjeran Piršić za N1.

O ulaganjima u solare i isplativosti Piršić kaže:

“Ljudi su shvatili da su dva i dva četiri. Tipična kuća na Krku primjerice, ako nema previše apartmana, troši oko 6500kW/h godišnje. To znači da treba imati oko 5000kW fotonaponskih panela. To možete dobiti za cca 55.000 kn. Za pet do deset godina bez poticaja možete vratiti investiciju u obnovljive izvore energije. Međutim, imate poticaje od Fonda za zaštitu okoliša. 40% je na kopnu, 60% na brdima i na otocima i 80% na ratom razorena područja. Mene je priča koštala 70.000kn, a Fond mi je uredno vratio novac. Računajte da vas energetska neovisnost košta u startu 5.000-10.000 eura i to vam se isplati s poticajima u 4-7 godina”, rekao je Vjeran Piršić.

Hvala državi što je dokumentaciju za solare s 66 smanjila na 3

Hrvatska država je zbog Ivana Vrdoljaka radila sve da ubije solare, kaže on.

“Dvije trećine hotela na Jadranu danas će grijati vodu na naftu, a obasjani su suncem. Hrvati nisu u stanju izmisliti toplu vodu, unatoč Tesli. Dakle, država je prestala ubijati solare. Broj papira potrebnih za vlastiti fotonapon je smanjen sa 66 na 3. Morate imati vlasnički list, dokaz o legalnosti i ugovor s mrežom. Danas je to lakše nego ikad prije. Sama instalacija traje dva dana. Meni je skupa sa pripremom trebalo za spajanje na mrežu tri tjedna. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay