Iz Nissana su poručili da je ministarstvo prijevoza provelo inspekcijski nadzor u svih šest tvornica u Japanu.

Japanski proizvođač automobila Nissan rutinski je krivotvorio inspekcijske dokumente za nova vozila, objavili su japanski mediji u srijedu, čime se japanska kompanija suočila s novim skandalom, nakon najavljenog povlačenja vozila zbog upitnih provjera.

Nissan je u ponedjeljak objavio da će na domaćem tržištu povući 1,21 milijun automobila nakon što se ispostavilo da su završne provjere prije isporuke trgovcima i kupcima obavljali nekvalificirani radnici.

Danas je list Asahi Shimbun izvijestio da su Nissanove tvornice izdavale dokumente s imenima i pečatima ovlaštenih inspektora “kako bi se prikazalo da su vozila pregledale ovlaštene osobe”.

“To je značajan problem ako se ispostavi da je dokumentacija krivotvorena kako bi se prikrile nedopuštene radnje”, citirao je list službenika ministarstva prijevoza koji je želio ostati anoniman.

Vladina istraga utvrdila je da je kompanija koristila neovlašteno osoblje za provjeru vozila u svih šest domaćih tvornica, piše list Kyodo News.

“Ako je dokumentacija zaista krivotvorena, to bi značilo da su radnici u tvornicama namjerno pokušavali prikriti tu praksu a ne da su ignorirali propise o kvalifikacijama inspektora”, piše Kyodo.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr