Znaju naši gosti da Hrvatska ne želi biti destinacija masovnog turizma i da više ne ljetuju na Balkanu, nego u Europskoj uniji, ali ne žele platiti više nego što nešto vrijedi, a pogotovo se ne žele razbacivati novcem – govori dalmatinski brodar.

– Da, Nijemci su i inače racionalni s novcem, a bilo je za očekivati da će se ove godine ponašati i racionalnije nego inače. I to, koliko primjećujem, neovisno o tome koliko jesu ili nisu dobrostojeći. Kad cijena ima opravdanje u kvaliteti, većina ne postavlja nikakva pitanja, ali ni najimućniji ne žele za Coca-colu plaćati 55 kuna ili za džambo pizzu dati 400 kuna, kolika joj je cijena u nekim našim razvikanim destinacijama. Znaju naši gosti da Hrvatska ne želi biti destinacija masovnog turizma i da više ne ljetuju na Balkanu, nego u Europskoj uniji, ali ne žele platiti više nego što nešto vrijedi, a pogotovo se ne žele razbacivati novcem – govori dalmatinski brodar (podaci poznati redakciji), koji na svom brodu ugošćuje pretežito Nijemce i češće nego lani svjedoči da preskaču odlaske u restorane, butelje uz ručak, odlaske na izlete i slično.

– Mi čak, za razliku od mnogih, nismo dizali cijene u odnosu na prošlogodišnju sezonu, ali vidimo da gosti ovog ljeta paze na svaki euro. Sada se puno rjeđe nego lani naručuje plemenita riba, koja je po kilogramu 520 kuna, ili večere u pet-šest sljedova, kojima je cijena po osobi između 500 i 700 kuna. Gosti često uzmu samo glavno jelo i prođu s 200-250 kuna ili uzmu i toplo predjelo, što ih obično ispadne oko 350 kuna. Mnogi od njih naši su stari gosti, dolaze godinama, i sa svakim od njih malo popričamo. Na cijene se ne žale, više razgovaramo o općoj situaciji i što će biti najesen s koronom i ratom, ali evidentno je da nisu opušteni kao lani i da se ponašaju puno racionalnije. Nama su stolovi puni, međutim, s istim brojem gostiju kao lani u ovo doba utržak nam na kraju dana bude barem 15 posto manji – iskreno govori Klaudijo Vukić, voditelj ribljeg restorana Dida Crikvenica.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr