Makarani su najzaduženiji građani u Hrvatskoj. Financijska agencija (FINA) je objavila da je krajem lipnja po svakom blokiranom potrošaču iz toga grada bilo 199.257 kuna neplaćenih kredita, računa i drugih obveza što je najveći iznos prosječnog duga po blokiranom potrošaču u 25 gradova s najvećim dugovima.

Kada se 159 milijuna duga Makarana, što tom gradu osigurava 18. mjesto na ljestvici gradova s najvećim dugovima stanovnika, podijeli brojem od 797 Makarana sa zaleđenim računima, ispada po svakom od njih rekordan iznos duga.

Svaki drugi blokirani čovjek u Hrvatskoj živi u 25 gradova FINA-ine ljestvice najvećih dugovanja, a njihove neplaćene obveze čine 60 posto od glavnice duga svih građana Hrvatske i iznose 11,3 milijarde kuna glavnice ukupnog dugovanja.

Na listi 25 gradova u zemlji s najvećim dugovanjima svojih blokiranih stanovnika Zagreb je vodeći brojem blokiranih ljudi i visinom njihova ukupna duga. Zamrznute račune u bankama ima 47.515 Zagrepčana na 5,6 milijardi kuna, a svaki duguje po 118 tisuća kuna, što je četvrto mjesto među gradovima po prosječnom dugu blokiranih potrošača.

Po prosječnom dugu po svakom potrošaču rekordere Makarane slijede potrošači Koprivnice s dugom od 153 tisuće kuna, te građani Rovinja s dugom od 135 tisuća kuna, Varaždina sa 111 tisuća kuna, Poreča sa 107 tisuća kuna, Samobora sa 105 tisuća kuna te Šibenika s prosječnih 104 tisuće kuna duga po svakom blokiranom stanovniku. Potrošači u preostalih 17 gradova s FINA-ine rang-liste, dužni su od 49 tisuća kuna, koliko prosječno duguje svaki blokirani Kaštelanin, do 98 tisuća kuna po svakom blokiranom Splićaninu.

Najviše ukupnog duga i blokiranih stanovnika nakon Zagreba na FINA-inoj listi 25 gradova s najvećim dugovima građana ima Split, 838 milijuna kuna duguje 8552 Splićana, a među dalmatinskim gradovima na listi su se našli Zadar, Šibenik, Makarska, Dubrovnik i Kaštela.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay