Mogli smo bolje, mogli smo više. Činjenica je da se nije putovalo posljednje dvije godine i da su ljudi akumulirali novac za putovanja.

I da se ove godine jako puno putuje, ali i da je Hrvatska nestala s mape putovanja. Međutim, to nitko ne želi javno izreći… – kritički će Darijo Šarić, vlasnik splitske agencije VIP Holiday Booker, ekskluzivnog zastupnika tvrtke BookLogic ‘’Hotel & Travel Technology and Software Company” za Hrvatsku koja kroz sustav channel managementa vodi više od 600 resorta i hotela u preko 50 zemalja svijeta. Riječ je o agenciji koja uspješno posluje već dugi niz godina, a njezini su djelatnici, u potpunoj diskreciji, između ostaloga, na Jadranu organizirali i ljetovanja brojnih svjetskih celebrityja, poznatih sportaša, političara, poslovnih ljudi…

Bit će ih, veli Darijo Šarić, i ove godine na našoj obali, ali mu se čini znatno manje, jer su i poznate face poput “običnih”, bolje platežnih gostiju iz Engleske, Amerike i Skandinavije, očito radije izabrale neke druge adrese za nadolazeći ljetni odmor.

NA DNU LJESTVICE

– Zaobilaze nas i zvijezde… Zašto, ne znam?! Vjerujem da će se i ovoga ljeta u Hrvatskoj pojaviti nekakvi celebrityji u nekoj vili, na nekoj jahti, ali nije to to. Mi smo ranije puno više surađivali s agentima, koji organiziraju putovanja za takav tip gostiju, ali ove godine je jako malo upita, što znači da su otišli na neke druge destinacije – vrti glavom Šarić, podastirući podatke koji puno govore o trenutnom stanju bukinga u mediteranskim zemljama. A oni u slučaju Hrvatske, objašnjava, nisu nimalo bajni. Dapače, na dnu smo ljestvice…

– Uspoređujući broj rezervacija na Mediteranu u razdoblju 2019./2022. s Ujedinjenim Kraljevstvom, SAD-om i skandinavskog tržišta vidljivo je kako je Francuska zabilježila rast od 40 posto, baš kao i Italija i Grčka. Za 50 posto narastao je broj rezervacija u Turskoj i Španjolskoj, dok Portugal bilježi rast od čak 70 posto. Hrvatska, nažalost, samo 10 posto. Eto gdje smo mi – razočarano će Šarić, pozivajući se na podatke dobivene od subagenata, koji vode statistike i rade projekcije na dnevnoj bazi.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay