Kineske su banke suočene s jednim pitanjem: kako uvjeriti tvrtke i kućanstva da se zadužuju kad cijela zemlja stoji na mjestu?

Rast kredita u Kini još je u travnju pao na najgoru razinu u gotovo pet godina, a postoji nekoliko indikatora koji ukazuju da ni svibanj neće izgledati puno bolje, objavio je Bloomberg. Prodaja stanova i dalje pada, a to je jasan pokazatelj manjka apetita za hipotekama i smanjenu potražnju za kreditima među investitorima i sektorima koji su povezani s nekretninama.

Ne bi li preživjele, banke su međusobno mijenjale račune ne bi li ispunile regulatorne zahtjeve za kreditiranje poduzeća. Lako je  zaključiti da je jedan od glavnih razloga naglog smanjenja zaduživanja dobrim dijelom zbog vrlo restriktivnih epidemioloških mjera u zemlji i njihove nepredvidivosti.

Podsjećamo da smo prije par tjedana već pisali o snažnim kompanijama poput Toyote ili Tesle koje su bile primorane zaustaviti dijelove svoje proizvodnje i ukinuti radna mjesta. Kad se promet smanjuje, pada i zarada, a brojne su tvrtke poput Mete, Snapa i drugih odgodile svoje planove širenja i smanjile očekivane brojeve novih zaposlenika za ovu godinu.

– Slaba potražnja za kreditima ukazuje na pogoršanje očekivanja među tržišnim subjektima i usporavanje širenja poslovanja – izjavio je Xing Zhaopeng, viši strateg za Kinu u Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay