Štete vozačima koji nalete na divljač od danas,1. lipnja, nisu pokrivene policom osiguranja. Razlog je istek police koju je s Eurohercom na godinu dana zaključilo Ministarstvo poljoprivrede kroz tzv. “ugovor o osiguranju od građanskopravne izvanugovorne odgovornosti prema trećim osobama svih lovoovlaštenika u Hrvatskoj”.

Početkom godine Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za novi ugovor o toj jedinstvenoj polici, međutim, na natječaj nije stigla niti jedna valjana ponuda, piše Poslovni dnevnik.

Brojni sporovi

No, činjenica da se nitko nije javio i da je stigla ponuda kakva je zaprimljena sve govori, kažu osiguravatelji, objašnjavajući kako je za njih taj posao zapravo neisplativ. Premda se prije nekoliko godina jedinstvena polica činila dobrim modelom, problem broja divljači koji iz godine u godinu raste, a time i štete, rezultiraju neisplativosti i brojnim sporovima u koje ulaze.

Sve više sudara

Iz natječajne dokumentacije vidljivo je i da snažno raste broja prijavljenih, kao i likvidiranih šteta, kao i ukupni financijski iznosi.

Primjerice, 2018. prijavljeno je bilo 1647, a lani 4883, a broj likvidiranih šteta povećan je s 1213 na 2545 u istom razdoblju, dok je ukupan iznos likvidiranih šteta i pričuva povećan sa 17 milijuna kuna u 2018. na preko 46 milijuna u 2021., odnosno u četiri godine ukupno 133,7 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede s druge strane sve je više angažirano i na osiguravanju poljoprivrednih usjeva od šteta koju nanosi divljač, pa među ostalim za njih već drugu godinu sufinancira i premije police osiguranja.

Iz više izvora čuje se tako da bi moguća rješenja mogla biti tražena i kroz uvođenje posebne obvezne police osiguravanja za vozila ili nove naknade koju bi se ugradilo u trošak koji se plaća prilikom godišnje registracije auta, iz koje bi se osigurao fond za pokrivanje šteta od divljači.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay