Čeka se odobrenje za njegovu ponovnu upotrebu

Odbor za procjenu rizika (RAC) Europske agencije za kemikalije (ECHA) zaključio je nakon opsežne analize da jedan od najkorištenijih herbicida u poljoprivredi, glifosat, nije kancerogen. Ta odluka dočekana je na nož jer mnogi dionici smatraju da ECHA odbacuje znanstvene argumente koji potvrđuju njegovu kancerogenost

‘Na temelju opsežnog pregleda znanstvenih dokaza, odbor ponovno zaključuje da klasifikacija glifosata kao kancerogene kemikalije nije opravdana’, napisali su iz ECHA-ina odbora. Europska unija, naime, trenutačno procjenjuje rizike korištenja glifosata, jednog od najkorištenijih herbicida u Uniji. Nakon ove procjene trebalo bi odlučiti o tome hoće li se ponovno odobriti korištenje spornog herbicida nakon isteka trenutačnog odobrenja koje vrijedi do kraja 2022. godine, piše Euractiv.

Oni koji se ne slažu s ECHA-inom odlukom smatraju da ona odbacuje znanstvene argumente. Tako Angeliki Lyssimachou, viša službenica za znanstvenu politiku u HEAL-u, krovnoj organizaciji EU-a za okoliš i zdravlje, smatra da ECHA odbacuje znanstvene argumente nezavisnih stručnjaka o povezanosti glifosata s pojavom raka. ‘Neprepoznavanje kancerogenog potencijala glifosata je pogreška i treba ga gledati kao velik korak unatrag u borbi protiv raka’, rekla je Lyssimachou.

U međuvremenu je i koalicija nevladinih organizacija pod nazivom Ban Glyphosate (Zabranite glifosat) odbacila zaključak ECHA-e. ‘ECHA se još jednom jednostrano oslonila na studije i argumente industrije te je odbacila velik broj dokaza’, ističe Peter Clausing iz te nevladine koalicije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay