Sad više nema granice za rast cijene goriva, struje i plina

Energetski stručnjak Davor Štern u Dnevniku N1 televizije je komentirao odluku Europske unije o zabrani uvoza ruske nafte. Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da su čelnici država članica postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

“Ne vidim to kao neku pobjedu jer će stradati ekonomija zemalja koje su donijele tu odluku. Meni je to potpuno nesuvisla odluka, uvijek bih bio protiv toga. Međutim, politika je jedno, struka je drugo, gospodarstvo treće, a život ljudi ono što je najvažnije”, rekao je.

Štern je komentirao i kakve su moguće posljedice takve odluke. “Porast će cijene derivata, doći će do veće inflacije, ekonomija će posustati još više i bojim se da ta odluka neće donijeti dobre posljedice za Hrvatsku, kao ni za druge zemlje EU.”

Komentirao je i kakav utjecaj ta odluka može imati na hrvatske potrošače i cijene goriva u Hrvatskoj.

“Nema granice. Nema granice ni za struju, ni za plin, ni za naftu. Stvorili smo situaciju gdje je Europa u časnoj želji da pomogne Ukrajini dovela sebe u poziciju gdje neće popustiti. Međutim, rezultati se vide, inflacija u Europi raste i brzo će doći u razvijenijim zemljama dvoznamenkaste cifre. Bojim se da će to imati dugotrajne posljedice za europsku ekonomiju”, istaknuo je Štern.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr