Izračunali smo koliko će vas koštati povećanje kamate za samo jedan posto. Nije malo…

Iz HNB-a kažu da bi se s porastom kamatnih stopa od 0,5 postotnih bodova potrošači mogli suočiti s povećanim troškom otplate koji bi prosječno za gotovinske kredite porastao za 200 kuna, a kod stambenih za 900 kuna. Računica središnje banke pokazuje da povećanje kamata za jedan postotni bod znači prosječan godišnji nominalni porast troška otplate stambenoga kredita od oko 1800 kuna ili oko 5,6 posto, pri čemu bi polovina korisnika novoodobrenih stambenih kredita iskusila rast troška otplate viši od oko 1400 kuna godišnje, a polovini bi taj trošak bio manji od 1400 kuna godišnje. Zbog kraćeg dospijeća trošak otplate gotovinskih nenamjenskih kredita prosječno bi porastao za oko 400 kuna godišnje, odnosno oko 2,2 posto.

U slučaju porasta kamata za dva postotna boda, prosječni porast troška otplate iznosio bi oko 800 kuna za gotovinske nenamjenske kredite i 3700 kuna što je 11,5 posto za stambene kredite, pri čemu bi polovina dužnika imala trošak iznad 2800 kuna, a druga polovina manje od tog iznosa.

Bankama su proteklih godina stalno padali prihodi od kamata jer su cijene kredita padale. Padali su im i rashodi za kamate, jer su padale kamate na štednju.

Tako neto prihodi od kamata banaka iznose 2,3 milijarde kuna, što je iznos koji se dobije kada se od uprihođenih kamata oduzme 240 milijuna kuna rashoda za kamate. Od građana su banke naplatile 1,6 milijardi kuna kamata i isplatile im 58 milijuna kamata, pa neto zarada banaka od kamata za kućanstva iznosi 1,5 milijardi kuna.

MILIJUNI OD NAKNADA

Za razliku od kamata, prihodi od provizija i naknada ne padaju. Banke su naplatile ukupno 1,2 milijarde kuna provizija i naknada u prvom kvartalu ove godine, 182 milijuna više nego u istom lanjskom tromjesečju i 71 milijun kuna više nego u prva tri mjeseca pretpandemijske 2019. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr