Zbog embarga na uvoz ruske nafte morskim transportom sljedeći tjedan drastično poskupljenje goriva na Mediteranu

Formula za izračun reguliranih cijena koja je trenutno na snazi u Hrvatskoj, ali koju u različitim varijacijama i u “mirnodopskim” vremenima koriste lokalni opskrbljivači gorivom, temelji se na cijeni naftnih derivata na mediteranskom tržištu, procijenjenoj po kotaciji Platts CIF Med. Konkretno, radi se o cijenama po kojima se trgovalo fizičkim teretima (ne terminskm ugovorima!) u lukama Genova i Lavera.

Tjedni prosjek tih cijena osnova je za proračun maloprodajnih cijena naftnih derivata u sljedećem tjednu u Hrvatskoj. Kako je mediteranska regija velik uvoznik ruske nafte i naftnih derivata, za pretpostaviti je da je objava Europske komisije o dogovoru oko embarga kasno u noći sa ponedjeljka na utorak trenutačno utjecala na sentiment trgovaca, koji su požurili osigurati dostupne količine derivata prije percipiranih mogućih problema u opskrbi.

Nema sumnje kako se radi o svojevrsnoj panici, realno embargo na derivate stupa na snagu tek 1. siječnja sljedeće godine, no nabavna cijena derivata, barem privremeno strelovito je porasla.

Benzin

– Sada se na litru benzina plaća trošarina od 3,46 kuna. Prema direktivi EU, minimalna trošarina na bezolovni benzin je 2,69 kuna. To znači da sve i da se Vlada odluči za minimalnu trošarinu, to bi ublažilo cijenu za najviše 77 lipa. S ovim drastičnim poskupljenjem od 70 lipa, koje se očekuje, građani bi benzin plaćali samo sedam lipa manje

Dizel

– Na litru dizelskog goriva plaća se trošarina od 2,86 kuna. Minimalna trošarina na dizelska goriva prema direktivi EU iznosi 2,45 kuna. To znači da bi Vlada mogla maksimalno ublažiti cijenu litre dizela za 41 lipu. Budući da se od utorka očekuje da će ovo gorivo poskupjeti za oko 90 lipa, građani, ako Vlada i smanji trošarine na minimum, ne trebaju očekivati smanjenje, već povećanje od 49 lipa po litri

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay