BERLIN, 9. veljače 2017. (Hina) – Njemačka je i u prošloj godini zabilježila rekordan trgovinski višak, unatoč slabijem rezultatu u prosincu, pokazali su u četvrtak objavljeni službeni podaci.

Njemački je izvoz prošle godine porastao 1,2 posto, premašivši 1.200 milijardi eura. Uvoz je pak uvećan blagih 0,6 posto, na 955 milijardi eura.

Time je trgovinski višak drugu godinu zaredom zabilježio rekordnu vrijednost, od 253 milijarde eura. U godini ranije iznosio je 244 milijarde eura, pokazuju podaci državnog statističkog ureda Destatisa.

Najživlja je trgovinska razmjena zabilježena sa zemljama Europske unije koje nisu članice eurozone. Tako je njemački izvoz u tu skupinu zemalja uvećan 2,8 posto na godišnjoj razini a uvoz za 4,1 posto.

Razmjena sa skupinom trećih zemalja posustala je pak u prošloj godini, uz stagnaciju izvoza i pad uvoza za 1,7 posto, izvijestio je Destatis.

Prosinac je donio promjenu u tom trendu, uz skok njemačkog izvoza u treće zemlje za 7,7 posto na godišnjoj razini. Osjetno je porastao i uvoz, za 7,1 posto.

Na mjesečnoj je razini pak sezonski prilagođen njemački izvoz u prosincu potonuo 3,3 posto, najviše u gotovo godinu i pol dana, kliznuvši na 101,1 milijardu eura. Sezonski prilagođen uvoz stagnirao je pak na razini studenog i iznosio je 82,7 milijardi eura.

Time je sezonski prilagođen višak u trgovinskoj bilanci kliznuo u prosincu na 18,4 milijarde eura, s 21,8 milijardi koliko je iznosio u studenom.

(Hina)