LONDON, 9. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Dolar je skliznuo u četvrtak prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima, u okolnostima pojačanih globalnih političkih rizika, zbog čega su ulagači pokazivali manju sklonost poduzimanju rizičnijih poteza.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je blagih 0,1 posto, na 100,180 bodova, no drži se poprilično iznad najnižih razina u dva i pol mjeseca na koje se spustio prošlog tjedna.

Američka je valuta ojačala, pak, prema japanskoj za 0,3 posto, na 112,235 jena. Euro je ostao stabilan prema američkoj valuti, na gotovo 1,07 dolara, no od početka tjedna je skliznuo oko 0,8 posto i na putu je najvećeg tjednog gubitka od sredine prosinca, što se pripisuje jačanju političkih rizika, ponajprije onih vezanih uz skorašnje predsjedničke izbore u Francuskoj.

Veći zazor ulagača od rizičnijih poteza spustio je prinose na američke obveznice nedaleko najnižih višetjednih razina, pa je posljedično slabio i dolar.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov glavni trgovinski savjetnik Peter Navarro prošlog su tjedna kritizirali Njemačku, Japan i Kinu, ističući kako se trgovinski partneri služe devalvacijama svojih valuta na štetu SAD-a, podsjeća Reuters.

No, jen bi se mogao stabilizirati, kažu analitičari, bude li Trump ponovio svoje protivljenje snažnom dolaru u razgovoru s japanskim premijerom Shinzom Abeom na dvodnevnom sastanku na vrhu koji započinje u petak.

“Trump bi se mogao odlučiti za zauzimanje oštrijeg stava prema Japanu zbog percipiranoga političkog kaosa. Ako se odluči za takav stav, oštro bi se mogao postaviti i u odnosu na Kinu”, mišljenja je valutni analitičar IG Securitiesa Junichi Ishikawa.

Najveći gubitnik među najznačajnijim svjetskim valutama jutros je bio novozelandski dolar, oslabivši gotovo jedan posto prema svom američkom imenjaku nakon što je novozelandska središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjenima, uz napomenu da zaoštravanje monetarne politike ne treba očekivati još najmanje dvije godine.

(Hina)