“Moramo se pripremiti za drastičan scenarij ako nam budu prekinute isporuke ruskog plina”, kaže Christian Kullmann, predsjednik Upravnog odbora energetskog koncerna Evonik, u intervjuu za javni servis WDR o planu za izvanredne situacije, prenosi Deutsche Welle.

Plin i dalje stiže, ali se ubrzano radi na planovima: što učiniti ako plin iz Rusije više ne bude stizao? Zabrinutost je pojačana spontanom konferencijom za novinare koju je u srijedu (30.3.) održao savezni ministar gospodarstva Robert Habeck.

Od razine ranog upozorenja do izvanredne situacije

Habeck je tom prilikom najavio aktiviranje prvog stupnja pripravnosti plana za opskrbu plinom u slučaju krize. Pozadina je zahtjev Rusije da se isporuke plina plaćaju rubljima, što su Njemačka i druge članice skupine G7 odbile. Plan za izvanredne situacije u opskrbi plinom regulira postupak u Njemačkoj ako dođe do problema u nabavi i ima tri stupnja: razinu ranog upozorenja, razinu stanja uzbune i razinu izvanredne situacije.

Tko će kada biti isključen?

U ovom trećem i najvišem stupnju posebno su zaštićeni kućanstva, bolnice i ustanove za njegu, vatrogasci i policija. To znači da se najprije treba osigurati njihova opskrba. Industrija bi onda mogla biti isključena dekretom. Ali odakle početi?

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay