BERLIN, 7. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Industrijska je proizvodnja u Njemačkoj u prosincu pala 3 posto na mjesečnoj razini, što je njezin najveći pad u gotovo osam godina,  posljedica je, kažu analitičari, posebnih čimbenika.

Iznenađujuće slabi podaci koje je u utorak objavilo Ministarstvo gospodarstva rezultat su posebnih čimbenika, a uslijedili su samo dan nakon što je objavljeno da su industrijske narudžbe u Njemačkoj u prosincu ostvarile najveći uspon u posljednjih skoro dvije i pol godine, te najavili oporavak proizvodnje na početku godine.

Pad industrijske proizvodnje za 3,0 posto na mjesečnoj razini znatno su ispod procjena analitičara u Reutersovom istraživanju, koji su očekivali rast od 0,3 posto. To je najveći pad zabilježen nakon siječnja 2009. godine.

“Iako izgleda dramatično, pad u prosincu treba uzeti s određenom rezervom”, kaže Carsten Brzeski iz ING-a, dodajući da su posebni čimbenici, poput neuobičajeno hladne zime i neuobičajeni učinak božićnog razdoblja vjerojatno bili glavni razlozi oštrog pada u prosincu.

Pad je uglavnom potaknut 3,4-postotni smanjenjem aktivnosti u tvorničkoj proizvodnji, uz posebno slabu proizvodnju kapitalnih dobara, te padom za 1,7 posto u graditeljstvu, pokazuju podaci.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je, pak, da se izgledi čine ipak nešto boljima. “Narudžbe u proizvodnji i graditeljstvu, kao i pokazatelji raspoloženja u tim sektorima signaliziraju oživljavanje rasta proizvodnje u sljedećim mjesecima”, priopćilo je ministarstvo.

Veća potražnja u zemlji i inozemstvu za robama potrebnim u proizvodnji pokazala se u najvećem mjesečnom rastu njemačkih industrijskih narudžbi od srpnja 2014. godine, što najavljuje snažno prvo tromjesečje 2017. godine.

Njemačko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini za 1,9 posto, najviše u posljednjih pet godina, što se zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, povećanju državne potrošnje na izbjeglice i većim ulaganjima u graditeljstvu.

Za 2017. njemačka vlada očekuje nešto slabiji rast, za 1,4 posto, zbog manjeg broja radnih dana te slabijeg izvoza.

(Hina)