U Njemačkoj se intenzivno raspravlja o mjerama koje bi ublažile drastični porast cijena energenata i dugoročno smanjila ovisnost o ruskim izvorima, a razmišlja se i o produljenju roka do kojeg bi njemačke nuklearne elektrane trebale biti isključene.

“Tehnički je moguće nuklearne elektrane dulje ostaviti u funkciji, pitanje želimo li to je političke prirode”, rekao je bavarski premijer Markus Söder u razgovoru za jutarnji program javnog servisa ZDF.

Za tri do pet godina
On smatra da bi produljenje rada nuklearnih elektrana za “tri do pet” godina pomoglo u procesu smanjenja ovisnosti o ruskim energentima, uz istodobno očuvanje klimatskih ciljeva.

Bavarski ministar je kao kratkoročnu mjeru naveo i smanjenje poreza na dodanu vrijednost na naftne derivate. “Stopa poreza na dodanu vrijednost za gorivo mora u najkraćem mogućem roku s 19 biti smanjena na sedam posto”, rekao je bavarski premijer tijekom sjednice bavarske vlade u ponedjeljak.

On je rekao kako je nedopustivo da država zarađuje na poskupljenju naftnih derivata i najavio kako će pokrenuti inicijativu da se diljem Europe uvede nulti porez na dodanu vrijednost na goriva. “I ova mjera je moguća na određeno vrijeme”, rekao je Söder.

Nakon najave američkog ministra vanjskih poslova Antony Blinkena o mogućoj zabrani uvoza nafte iz Rusije, cijene naftnih derivata su u Njemačkoj ponovno premašile povijesne granice.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr