Tvrtka Yara International posluje u više od 60 zemalja diljem svijeta i kupuje značajne količine osnovnih sirovina iz Rusije, a Svein Tore Holsether, šef ove kompanije koja proizvodi gnojivo, kaže kako će rat u Ukrajini itekako uzdrmati globalnu opskrbu i utjecati na poskupljenje hrane.

Cijene gnojiva već su visoke zbog rastućih veleprodajnih cijena plina, a situacija bi mogla postati još teža.

– Stvari se mijenjaju iz sata u sat. Već smo prije rata bili u teškoj situaciji, a sad imamo dodatni poremećaj u lancima opskrbe. Najvažniji dio ove sezone za sjevernu hemisferu sve je bliže, treba premjestiti mnogo gnojiva i ova ruska invazija vrlo vjerojatno utjecat će na taj proces – rekao je Holsether za BBC.

Rusija i Ukrajina jedni su od najvećih svjetskih proizvođača u poljoprivredi i hrani. Rusija također proizvodi ogromne količine hranjivih tvari (poput fosfata), ključnih sastojaka u gnojivima koji omogućuju rast biljaka i usjeva.

Samo nekoliko sati nakon što je Holsether razgovarao s BBC-jem, ruska vlada pozvala je svoje proizvođače da zaustave izvoz gnojiva. Svein Tore Holsether ističe kako barem četvrtina ključnih nutrijenata koji se koriste u europskoj proizvodnji hrane dolazi iz Rusije.

No u obzir treba uzeti još neke činjenice – primjerice, za proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka dušičnog gnojiva, potrebne su ogromne količine prirodnog plina. A Yara International oslanja se na ogromne količine ruskog plina za svoja europska postrojenja.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr