Cijena barela sirove nafte skočila je u ponedjeljak nadomak 130 dolara po barelu, što je najviše od 2008., dok Sjedinjene Države i europski saveznici razmišljaju o zabrani uvoza ruske nafte, a oklijevanje u potencijalnom povratku iranske nafte na globalna tržišta potiče strah od problema u opskrbi

Terminski ugovori za naftu Brent u Londonu skočili su za 10,88 dolara, ili 9,2 posto, na 128,99 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla za 9,80 dolara, ili 8,5 posto, na 125,48 dolara.

‘Ako Zapad odreže većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki udarac za globalna tržišta. Gubitak ruskih pet milijuna barela nafte mogao bi potaknuti skok cijene barela na 200 dolara i smanjiti rast globalnog gospodarstva’, objašnjava Ethan Harris, glavni ekonomist u BofA.

‘Ovo bi se moglo pokazati kao težak zadatak jer trenutni slobodni kapacitet OPEC-a leži u Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Kuvajtu i Iraku, a procjenjujemo da bi ove četiri zemlje mogle donijeti samo između 2,0-2,5 milijuna barela dnevno u sljedećih 30 do 60 dana’, rekla je, dodajući da ostaje vidjeti koliko će se zemalja pridružiti službenom ruskom naftnom embargu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay