Njemački dužnosnici pripremaju iza zatvorenih vrata krizne mjere u slučaju prekida isporuka ruskog plina, razmatrajući i mogućnost ​​preuzimanja kontrole nad ključnim kompanijama, tvrde tri upućena izvora.

Pripreme vodi ministarstvo gospodarstva u sklopu priprema za moguće probleme u opskrbi plinom, ključnim za čitav niz privrednih sektora, uključujući proizvodnju čelika, plastike i automobila.

Ruski plin činio je u prošloj godini nešto više od polovine njemačkog uvoza tog energenta, a Berlin je zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji pod pritiskom da raskine taj poslovni odnos.

Dužnosnici sada razmatraju opcije u slučaju krize u opskrbi plinom, uključujući i nacionalizaciju energetskih kompanija, tvrdi jedan od izvora, dodavši da bi takav potez, po njihovom mišljenju, morao biti pomno odvagnut i opravdan osiguranjem opskrbe, a ne kažnjavanjem Rusije.

Njemačka bi mogla preuzeti udjele i u drugim kompanijama, kažu druga dva upućena izvora. Vlada je sličan potez povukla 2018., kada je državna razvojna banka KfW kupila 20 posto operatora energetske mreže 50Hertz kako bi blokirala ponudu kineske kompanije.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay