Pritisnuta sada već kroničnim nedostatkom radne snege u zemlji, njemačka vlada planira liberalizaciju zakonodavstva o radnoj migraciji, a dio tog paketa je i tzv. “zapadnobalkansko pravilo”, donosi Deutsche Welle. Tu su predviđene dvije bitne promjene: s jedne strane bi trebalo biti ukinuto ograničenje važenja ove mjere do kraja 2023. – ubuduće bi to trebalo postati trajno pravilo. S druge se strane predviđa udvostručenje kvote za radne imigrante sa zapadnog Balkana – sa sadašnjih 25.000 godišnje na ubuduće 50.000.

“Zapadnobalkansko pravilo” je uvedeno nakon velikog izbjegličkog vala 2015. i 2016. godine. Njime su se jednim potezom željela rješiti dva problema: spriječavanje nekontroliranog dolaska tražitelja azila i istovremeno ublažavanje manjka radne snage.

Tih godina je u Njemačku stiglo više od milijun izbjeglica, prije svega iz Sirije, no i velik broj ljudi s područja zapadnog Balkana – iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Dok je sirijskim ratnim izbjeglicama u pravilu brzo dodjeljivan azil, ekonomski migranti sa zapadnog Balkana su imali male šanse za uspjeh: samo oko pet posto ih je dobilo taj status.

Uvođenjem zapadnobalkanskog pravila je omogućeno regulirano i olakšano doseljavanje nekvalificirane ili srednjekvalificirane radne snage iz tih zemalja – oni s visokom kvalifikacijom ionako mogu doći u zemlju u okviru drugih programa. Jedan od uvjeta za to je da se zahtjev za radnom dozvolom zatraži u njemačkim predstavništvima u tim zemljama, a drugi da prije toga nije bio postavljen zahtjev za dodjelom azila.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay