Globalna ekonomska kriza pogađa i industrijski najjače zemlje Europe: prema podacima vodeće švedske poslovne i kreditne agencije UC, ovu skandinavsku zemlju u siječnju je zahvatio odavno nezabilježeni val bankrota, osobito u građevinskom sektoru.

U siječnju su stečajni zahtjev uputile 622 švedske kompanije – što je porast od čak 47 posto u odnosu na prošli siječanj – među kojima i 130 građevinskih tvrtki. Svaka peta tvrtka koja je podnijela zahtjev za stečaj bila je građevinska.

Stanje je još indikativnije kad se uzmu u obzir samo najveće švedske tvrtke koje su bankrotirale u siječnju: prema zasebnoj objavi agencije Creditsafe, čak tri od pet takvih tvrtki dolaze iz građevinske industrije.

Kako piše američki Bloomberg, broj bankrota u Švedskoj u siječnju je skočio na najvišu razinu u najmanje deset godina, jer su se građevinske tvrtke našle pod pritiskom tekuće krize na tržištu nekretnina. Spomenuti list ističe da se Švedska bori „s najgorim padom cijena nekretnina u posljednja tri desetljeća”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr