Njemačke mjere pomoći s visokim troškovima energije donijet će tek ograničeno olakšanje i malo je vjerojatno da će odvratiti kompanije koje su već odlučile preseliti proizvodnju na jeftinije lokacije u inozemstvu.

Njemačka vlada prošloga je mjeseca predložila paket olakšica, uključujući limit za cijenu plina i niže trošarine kako bi pomogla kućanstvima i malim i srednjim poduzećima s naglim skokom cijena.

– Predloženi paket energetskih olakšica koji je trenutno na dnevnome redu neće promijeniti ništa. Moramo i dalje tragati za alternativama – rekao je Mads Ryder, izvršni direktor bavarskog proizvođača porculana Rosenthal.

Kompanija osnovana u Njemačkoj prije 143 godine razmatra preseljenje dijelova proizvodnje u inozemstvo kako bi smanjila troškove, a Ryder je rekao da je plan o limitu za cijene plina još uvijek previše nejasan da bi Rosenthal preispitao svoje planove.

Visoki troškovi rada i drugih troškova u Njemačkoj tjeraju mnoge tvrtke da sele dijelove ili kompletno poslovanje na jeftinije lokacije u europskim gospodarstvima u nastajanju i u druge dijelove svijeta ili da bar razmotre tu mogućnost.

Njemačka industrija plaća i do 10 puta veće cijene energije nego prije dvije godine i čak petina inženjerskih kompanija upozorava da bi mogli preseliti bar dio poslovanja u inozemstvo, pokazalo je prošlomjesečno istraživanje sindikata IG Metall.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr