Gradsko vijeće njemačkog Dortmunda odlučilo je još prošle godine Memorandumom da se od 2020. do 2025. mora obaviti digitalizacija u svim gradskim institucijama i službama, a kao najzanimljiviji detalj jest zaokret prema besplatnom ili slobodnom softveru (eng. free software).

Tako nešto pokušavao je godinama München, ali zbog političkih neslaganja i sumnjivih poteza, sve je opetovano padalo u vodu, iako se pokazalo da može funkcionirati. U Dortmundu se nadaju da mogu naučiti iz grešaka drugih pa ih neće ponavljati.

Ukratko, ono što gradski čelnici navode jest da “softver otvorenog koda treba koristiti gdje god je moguće” i “da sav softver koji razviju gradske vlasti mora biti dostupan javnosti”. Dakle, standardne odredbe, reklo bi se, a sad je sve na uvođenju takve situacije u praksi.

Naravno, cilje je uštedjeti znatan novac koji se troši na licencirani softver, ponajprije onaj vezan uz Microsoft. Pod time se ne misli samo na Windows operativni sustav već i na Office pakete. Građani tako nešto potpuno podržavaju i zbog toga bi priča mogla uspjeti.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay