Još jedan ugovor s valutnom klauzulom CHF utvrđen je ništetnim, zajedno s aneksom kojim je 2011. provedena konverzija u euro kredit. Ovaj put prvostupanjsku presudu donio je 15. travnja 2021. Općinski sud u Splitu, po sucu Mislavu Poliću, a presudu je izborio splitski odvjetnik Srđan Kalebota. Prisjetimo se da je on zasad jedini odvjetnik koji je prošle godine izborio pravomoćnu presudu za ništetnost ugovora, izvijestili su iz Udruge Franak.

Osim ništetnosti ugovora i aneksa ugovora, utvrđen je i dio preplaćenih kamata i tečaja u iznosu 302.000 kuna, dok će preostalu razliku tužitelj tražiti nakon pravomoćnosti presude za ništetnost ugovora. Bio je to kredit u iznosu 1.200.000 kuna (250.000 CHF), koji je tužitelj aneksom ugovora konvertirao 2011. u euro kredit.

– Vrijednost ove presude tim je veća što je sudac izuzetno dobro obrazložio svoju odluku primjenjujući pravo Europske unije kao i zbog toga što je pored pravne utemeljenosti ostvarila i pravednost jer je tužitelj defacto 2011. godine prevaren kada je upućen od banke da kredit konvertira u euro, a time mu je trajno povećan dug za oko 350 tisuća kuna – kazao nam je odvjetnik Srđan Kalebota.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr