Njemački ministar financija Christian Lindner inzistira na tome da nova fiskalna pravila Europske unije moraju imati minimalne numeričke kriterije za održivo smanjivanje duga prezaduženih zemalja.

– Prijedlog Europske komisije mora biti poboljšan jer nema jamstava ćemo vidjeti smanjenje duga i deficita na realan i pouzdan način – rekao je Lindner u intervjuu za Europsku redakciju (ENR).

Lindner kaže da je Komisijin prijedlog potrebno dopuniti tako da se uvede pravilo da rashodi rastu sporije od potencijalnog rasta i da se javni dug u zemljama u kojima je on iznad 60 posto BDP-a mora smanjivati najmanje 1 posto godišnje.

Reforma fiskalnih pravila jedna je od vrućih tema koja bi mogla dominirati raspravama u EU-u u drugoj polovici ove godine između onih koji inzistiraju na većoj fiskalnoj disciplini poput Njemačke ili Nizemske i visokozaduženih zemalja koje se pribojavaju da bi brže razduživanje moglo ugroziti njihov gospodarski rast, što bi dodatno oteželo smanjivanje duga. Nova pravila trebalo bi dogovoriti do kraja ove godine dokad je na snazi klauzula o odstupanju od pravila Pakta o stabilnosti i rastu koji propisuje da omjer javnog duga ne smije biti iznad 60 posto BDP-a, a proračunski deficit iznad tri posto BDP-a.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay