Iz poznate turističke tvrtke TUI sa sjedištem u Hannoveru poručili su kako “u velikoj mjeri računaju na normalno ljeto”, te su se pohvalili kako je za svibanj već prodano 50 posto aranžmana, osobito za destinacije u Sredozemlju. Spominju Španjolsku, Tursku, Cipar i Portugal, doduše ne i Hrvatsku, te prognoziraju kako bi aranžmani uskoro čak mogli biti i rasprodani. No, dobre bi se procjene vjerojatno mogle odnositi i na Hrvatsku jer su Nijemci naši tradicionalni gosti.

Ekonomski analitičari obrazložili su da su ljudi zbog straha od gubitka posla ili manje zarade više stezali remen i ostavljali su novac na štednoj knjižici, a i zatvaranja prodavaonica i kulturnih ponuda zbog “lockdowna” značajno su smanjila potrošnju. Zato, čim situacija s pandemijom to dopusti, očekuju pravi postpandemijski bum u obliku velike potrošnje na putovanja, posjete restoranima i kulturnim priredbama, i to poglavito u drugoj polovini godine.

Iznajmljivači iz Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na one iz Splita, koji nakon praznog ljeta 2020. nemaju vremena za čekanje postpandemijskog buma, ipak su u međuvremenu odlučili odjaviti svoje smještajne jedinice. Turistička sezona 2020. zbog nedostatka gostiju nabila im je samo troškove, pa su se mnogi među njima odlučili “prešaltati” na podstanare…

Martina Nimac Kalcina, splitska iznajmljivačica i predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komor nije sigurna koliko, primjerice, vlasnici praznih apartmana u Splitu imaju sreće s pronalaskom podstanara, kad već nisu imali gostiju.

Vlasnici su spustili cijene jer su ostali prazni, shvatili su da ne mogu dalje u turizmu i sada s niskim cijenama ne mogu naći podstanare. Također nema ni poslovnih putovanja, pa tako ni rentanja apartmana od tvrtki na dulje vrijeme. A i studenti su gotovo cijelu godinu na online nastavi, pa zašto bi im roditelji plaćali da dođu na nekoliko dana u Split kad su im predavanja online?! 

Luksuzne kuće su više-manje bile sve pristojno popunjene i njihovi vlasnici nisu toliko snižavali cijene, za razliku od onih koji imaju male smještajne objekte u gradu. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay