SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković ustvrdio je u četvrtak kako bi Zakon o sjemenu mogao osuditi na propast poljoprivredne proizvođače i male OPG-ove te pozvao na doradu tog zakonskog prijedloga.

U otvorenom pismu Hajduković apelira na premijera Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se, prije upućivanja u saborsku raspravu, doradi prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

“Ovakav zakon ne štiti interes malih OPG-ova i proizvođača, ali ni potrošača koji žele jesti zdravo, domaće, ekološki proizvedeno povrće”, poručio je Hajduković u otvorenom pismu Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković ustvrdivši da bi novi zakon mogao imati strašne posljedice za poljoprivredu Slavonije i Baranje.

Prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja izašao iz javne rasprave sredinom prosinca, a Hajduković upozorava da se u njemu predviđa ograničavanje ili potpuna zabrana sijanja domaćeg sjemena te obveza predaje vlastitog sjemena ovlaštenom dorađivaču i plaćanje dorade takvog sjemena ukoliko bi ga poljoprivrednik želio koristiti.

“Drugim riječima, proizvođači će morati nekome platiti kako bi stekli pravo sijanja vlastitog sjemena. Koliko to logike ime?”, pita se Hajduković.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay