ZAGREB, 18. siječnja 2017. (Hina) – U Njemačkoj i Nizozemskoj ove godine raste zanimanje za putovanje u Hrvatsku; očekuje se da bi s ta dva važna tržišta za domaći turizam moglo doći više turista nego tijekom odlične prošle godine, informacije su s velikih međunarodnih turističkih sajmova u njemačkom Stuttgartu i nizozemskom Utrechtu.

Jedan od najvećih turističkih sajmova u Njemačkoj, CMT u Stuttgartu održava se od 14. do 22. siječnja, dok je sajam u Utrechtu završio krajem prošlog tjedna, a na oba se tradicionalno, među više tisuća izlagača iz cijelog svijeta, predstavljaju i brojni hrvatski izlagači, turističke tvrtke i zajednice, što samostalno, a što kao suizlagači na hrvatskom štandu Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Svi se oni nadaju premašivanju prošlogodišnjih rezultata, kada je prema podacima iz eVistor i eCrew sustava, iz Njemačke došlo 2,3 milijuna turista, koji su ostvarili 18,2 milijuna noćenja, što su porasti veći od 5 posto u odnosu na 2015.

CMT je najveći sajam za publiku u Njemačkoj te kao takav dobro oslikava i puls tržišta. Direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio ističe da je taj sajam iznova pokazao trend da je siječanj mjesec u kojem se Nijemci već tradicionalno u većoj mjeri odlučuju za buking ljetnog godišnjeg odmora.

“Za Hrvatskom na njemačkom turističkom tržištu raste zanimanje, što je pokazatelj koji veseli, kao i podatak koji je objavio Google za Njemačku da je najtraženiji turistički pojam u zadnjem kvartalu 2016. za putovanja u 2017. bila upravo Hrvatska. Kada tome dodamo pozitivna kretanja prvog bukinga i ostale povoljne pokazatelje, pretpostavka je da 2017. na tom tržištu može nadmašiti i odličnu 2016.”, poručio je Draghicchio.

Napominje i da je Stuttgart, kao i cijela savezna njemačka država Baden-Württemberg, važno emitivno tržište za hrvatski turizam, a nastupom na tom sajmu HTZ počinje i ciklus intenzivnih promotivnih aktivnosti na njemačkom tržištu za ovu godinu.

Kvarner s ‘premijerom’ Gorskog Kotara

O nastupu na sajmu CMT izvijestili su iz Turističke zajednice Kvarnera, na čijem je području njemačko tržište broj jedan po 31-postotnom udjelu u noćenjima, a iz koje se nadaju ove godine i boljim rezultatima.

“S njemačkog tržišta i Kvarner ove godine očekuje više od lanjskih 4 milijuna noćenja i više od pola milijuna dolazaka turista, a motivira nas i što su putovanja i turizam visoko na rang listi njemačkih građana. Zbog toga, a i s obzirom da smo lani na tom sajmu bili regija-partner, što je donijelo lijepu promociju i brojke, ove smo godine odlučili naš nastup proširiti na dva štanda u dvije hale te dodatno na štandu HTZ-a, tim više što je Baden-Wuerttemberg jedna od najbogatijih njemačkih pokrajina, pa ima veliki potencijal za naš turizam”, poručila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Ističe i da se ove godine na tom sajmu prvi put predstavlja Gorski Kotar, kao rezultat udruženih aktivnosti goranskih destinacija, u kojima je kao i na području Novog Vinodolskog sniman ‘remake’ njemačkog TV filma Winnetou, koji je premijerno prikazan u Njemačkoj u vrijeme prošlog Božića i koji bi zbog popularnosti, kako vjeruje, mogao dovesti na Kvarner brojne poklonike tog filma.

Najavljuje i da se već sada s organizatorima tog sajma dogovaraju za nastup iduće godine, kada se na CMT planira uvesti nautička hala, u čemu Kvarner također ima dosta toga ponuditi.

U Nizozemskoj rast zanimanja zračnih prijevoznika

Rast zanimanja turističkih partnera i publike za Hrvatskom iskazan je i prošlog tjedna na jednom od najvažnijih turističkih sajmova u Nizozemskoj, Vakantiebeurs u Utrechtu. Direktor predstavništva HTZ-a za Nizozemsku i Belgiju Ivan Novak istaknuo je pritom rast zanimanja zračnih prijevoznika.

“Nastup HTZ-a i hrvatskih izlagača na sajmu u Utrechtu potvrdio je veliko zanimanje Nizozemaca za hrvatske destinacije, posebice za kamping kojeg ćemo detaljnije predstaviti i na sajmu Caravana od 19. do 24. siječnja u gradu Leeuwardenu. Primjetno je i raduje i sve veće zanimanje njihovih zračnih prijevoznika za Hrvatsku, čemu svjedoči i uvođenje novih te povećanje postojećih linija”, ističe Novak iznoseći da prijevoznik KLM ove godine uvodi let iz Amsterdama za Split, touroperator TUI Nizozemska dodatni let na liniji Amsterdam Pula, dok Thomas Cook Nizozemska uvodi novi touroperatorski program za Srednju Dalmaciju.

Za prve naznake bukinga kod nizozemskih touroperatora za Hrvatsku kaže da su pozitivne, uz napomenu da je riječ o još malom broju rezervacija, jer pravo razdoblje bukinga na tom tržištu tek predstoji.

Hrvatsku je lani iz Nizozemske, prema eVisitoru i eCrewu, posjetilo gotovo 400 tisuća turista, koji su ostvarili više od 2,7 milijuna noćenja, što su porasti također iznad 5 posto u odnosu na 2015.

(Hina)