ZAGREB, 18. siječnja 2017. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da su otvoreni novi pozivi za podnošenje prijedloga za mjere informiranja i promocije povezane s poljoprivrednim proizvodima koje se provode na unutarnjem tržištu EU-a i u trećim zemljama.

Rok za podnošenje prijedloga je 20. travnja, a pozivi su objavljeni na stranici Europske komisije (EK).

Ciljevi mjera informiranja i promocije su podizanje razine svijesti o vrijednostima poljoprivrednih proizvoda EU-a i visokim standardima koji se primjenjuju na metode proizvodnje u EU-u, povećanje konkurentnosti i potrošnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te povećanje njihove prepoznatljivosti u EU-u i izvan nje, podizanje razine svijesti o sustavima kvalitete EU-a, povećanje tržišnog udjela poljoprivrednih i određenih prehrambenih proizvoda EU-a, s posebnim naglaskom na tržišta u trećim zemljama koja imaju najveći potencijal za rast itd.

Prema novim pravilima koja se primjenjuju od 1. prosinca 2015., postoji mogućnost sufinanciranja višegodišnjih projekata usmjerenih ka pronalaženju novih tržišta i promicanju poljoprivrednih proizvoda unutar EU-a i na tržištima trećih zemalja, navode iz Ministarstva.

Napominju i kako je ukupno za promociju iz proračuna EU-a u 2017. za sve članice dostupno 133 milijuna eura.

Mjerama informiranja i promocije mogu se obuhvatiti pivo, čokolada i dobiveni proizvodi, kruh, peciva, kolači, slastice, keksi i drugi pekarski proizvodi, napici dobiveni od biljnih ekstrakata, tjestenina, sol itd.

Mjerema se ne može obuhvatiti duhan.

Podnositelji prijava moraju biti trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su u Hrvatskoj reprezentativne za određeni sektor ili sektore, a posebno sektorske organizacije i skupine odnosno svako udruženje, bez obzira na pravni oblik, sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda pod uvjetom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom.

Podnositelji također mogu biti trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su na razini EU reprezentativne za određeni sektor ili sektore, priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija, tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnost usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji.

Financijski doprinos EU jednostavnim programima na unutarnjem tržištu iznosi 70 posto prihvatljivih rashoda, a u trećim zemljama iznosi 80 posto prihvatljivih rashoda, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Preostale rashode snose isključivo organizacije predlagateljice. Stopa sufinanciranja za programe u kojima sudjeluje više korisnika na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama iznosi 80 posto prihvatljivih troškova.

Ukupni proračun namijenjen sufinanciranju mjera u okviru jednostavnih programa (jedna ili više organizacija u istoj državi članici) iznosi 90 milijuna eura.

Kako bi reagirala na tešku situaciju s kojom se suočavaju sektori mlijeka i mliječnih proizvoda i svinjetine, EK je izdvojila iznos od 30 milijuna eura za promotivnu kampanju za sektore mlijeka i mliječnih proizvoda te svinjetine, navodi se u priopćenju.

Ukupna proračunska sredstva namijenjena sufinanciranju programa u kojima sudjeluje više korisnika (organizacija u više država članica ili jedne ili više europskih organizacija) iznose 43 milijuna eura.

Iznos za programe u kojima sudjeluje više korisnika značajno će se povećati u narednim godinama kao što je predviđeno u reformi – od oko 50 milijuna eura u 2017. na oko 100 milijuna eura od 2019. godine.

(Hina)