Do ljeta je situacija još izgledala relativno dobro za najveću europsku ekonomiju, ali prvi dani jeseni donijeli su otrježnjenje. Procjene za ostatak ove i sljedeću godinu drastično su revidirane prema dolje i sada je jasno da je optimizam u Njemačkoj, ali i šire u Europi, bio neutemeljen. Hrvatski poduzetnici to već osjećaju…

Prije nekoliko dana objavljena je nova, radikalno revidirana na lošije u odnosu na prethodnu od prije pet mjeseci, prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta (minhenski institut Ifo, Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, Institut za ekonomska istraživanja Halle i Institut za ekonomska istraživanja Leibniz), koja predviđa da će, zbog drastičnog povećanja troškova energije, njemačko gospodarstvo skliznuti u recesiju.

Njihova prognoza kaže da će njemački BDP ove godine porasti za 1,4 posto, ali da će u sljedećoj godini pasti za 0,4 posto. Rast bi se opet mogao pojaviti 2024. i to za 1,9 posto. Ifo je sa svoje strane još prošlog tjedna izvijestio da se raspoloženje u njemačkoj ekonomiji znatno pogoršalo zbog rata u Ukrajini i pandemije, potkrijepivši to najnovijim rezultatima mjerenja poslovne klime, koja je od kolovoza do rujna pala za 4,3 boda, na 84,3 boda, što je najniža razina od svibnja 2020. godine. Za neupućene, Indeks poslovne klime instituta Ifo najvažniji je ekonomski pokazatelj Njemačke. Temelji se na mjesečnom istraživanju oko devet tisuća tvrtki.

Još gori dojam od samih Nijemaca o trenutačnom stanju njemačke ekonomije ima Nikola Požgaj, vlasnik Požgaj grupe, čije je poslovanje dobrim dijelom usmjereno na izvoz u Njemačku. – Baš zbog situacije na njemačkom tržištu, koja nije dobra, u Njemačkoj sam svaki tjedan. Zadnjih se dana osjeća da je to tržište u velikom problemu i da su potrošači prestali trošiti kako su trošili u proljeće ove godine. Njemačka i zemlje njemačkoga govornog područja (Austrija) u ovom su trenutku, prema mom mišljenju, već u dubokoj recesiji – iznosi Požgaj. Njegovi česti poslovni odlasci u Njemačku nisu nimalo ugodni. Kupci su mu, kaže, smanjili narudžbe za oko 70 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay