U Europskom parlamentu prihvaćena je rezolucija koja poziva da se tehnologiju blockchaina iskoristi za bolje utjerivanje plaćanja poreza, kao i da se članice EU dogovore oko oporezivanja kriptovaluta

Europarlamentarci su se vratili s odmora i odlučili se pozabaviti tehnološkom stranom razvoja Europske unije u budućnosti. Istoga dana kada je, nakon višegodišnjih planova, usvojena direktiva o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, u Europskom parlamentu prihvaćena je i rezolucija o kriptoimovini i blockchainu. Iako je riječ o neobvezujućem dokumentu, on pokazuje smjer u kojem razmišlja većina eurozastupnika – a to je da treba uvesti pojednostavljeni, ali koordinirani porez na kriptoimovinu.

Jedinstven porez na kriptoimovinu

U rezoluciji stoji da bi trgovanje kriptovalutama trebalo biti predmet oporezivanja, ali da bi ono trebalo biti pošteno, transparentno i učinkovito. Pozivaju se vladajući da osmisle načine da se porez uvede, ali da proces oporezivanja bude pojednostavljen za one koji se kriptovalutama bave povremeno, ili su pak u kategoriji manjih trgovaca s malenim transakcijama.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay