Tvrtka za umjetnu inteligenciju (AI) Anthropic lansirala je svoj najbrži i najmoćniji chatbot. Kompaniju, koja razvija općenite AI sustave, osnovali su bivši članovi OpenAI-ja, a podupiru je, među ostalima, Amazon, Google i Salesforce

U ponedjeljak su službeno predstavili svoju ‘obitelj’ modela Claude 3, koja uključuje tri najsuvremenija modela (prema uzlaznom redoslijedu mogućnosti): Claude 3 HaikuClaude 3 Sonnet i Claude 3 Opus.

Anthropic je tvrdio da je najsposobniji model, Opus, nadmašio OpenAI-jev GPT-4 i Googleov Gemini Ultra na testovima kao što su rasuđivanje, osnovna matematika te znanje na dodiplomskoj i diplomskoj razini. 

Novi chatbot može sažeti približno 200.000 riječi, dok ChatGPT može sažeti samo oko 3.000. Novi modeli također omogućuju učitavanje slika i dokumenata.

Tko je Anthropic?

Tvrtku su 2021. osnovali brat i sestra Dario i Daniela Amodei nakon što su napustili OpenAI. U intervjuu za Fortune, Dario je rekao da je napustio tvrtku zbog nedostatka pažnje koju je OpenAI posvetio sigurnosti. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Freepik