AmCham, najstarija ovdašnja strana komora, koja okuplja više od 330 uglavnom američkih poduzeća, objavio je veliko istraživanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Većina ispitanika smatra da je poslovanje u 2023. bilo bolje nego u prethodnoj godini, a ukupni osjećaj zadovoljstva poslovanja u Hrvatskoj opisali su kao “prosječan do dobar”. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 11. prosinca 2023. do 9. veljače 2024. na uzorku od 116 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća koje posluju u Hrvatskoj.

Rezultati otkrivaju kako je nedostatak odgovarajuće radne snage bio tema koja je najviše zaokupljala članove AmChama u 2023., istaknuo je John Gašparac, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja komore.

– Unatoč dobrim poslovnim rezultatima u 2023. i optimističnim planovima poslovanja, primjetan je rast udjela poduzeća kojima je poslovanje ostalo isto kao i u prethodnoj godini. Kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju ističu se nedostatak odgovarajuće radne snage, inflacija i oporezivanje rada – dodala je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by fauxels