Mirovine sve više zaostaju za plaćama i troškovima života, a samim time i za pragom siromaštva koji većina umirovljenika ne samo da ne prelazi, nego mu se ni ne približava. Naime, novi prag siromaštva za samca iznosi 3.200 kuna, što je čak 500 kuna više od prosječne mirovine, koju također većina korisnika nema.

Prošle je godine čak 67 posto mirovina bilo ispod hrvatske linije siromaštva (tada 2.927 kuna), dok će za ovu godinu, kad linija bude postavljena na oko 3.200 kuna, ispod nje biti čak 75 posto svih mirovina! Svi će oni i službeno postati siromasi, a inflacija će i dalje skakati, upozorio je Sindikat umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću od kojeg traže 10 posto veće mirovine, povoljniju formulu usklađivanja, ali i energetske vaučere za umirovljenike s mirovinama ispod 1.500 kuna.

Prosječna mirovina 500 kuna ispod praga siromaštva

Sve to s ciljem ublažavanja rastućeg siromaštva starijih osoba. Inflacija divlja, cijene rastu, usklađivanje kasni, a stvari idu samo na gore. Umirovljenici su nedvojbeno dovedeni na prosjački štap, a tu sliku ne može uljepšati čak ni često varljiva statistika. Naime, prosječna mirovina svih 1,13 milijuna građana umirovljenih prema općim propisima iznosi 2.701 kunu. Kako prosječna plaća raste te je za veljaču, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, dosegla 7.452 kune, udio mirovine iznosi mizernih 36 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: mirovina.hr

Foto: Pixabay