Davat će više struje nego najveća solarna plantaža na Visu. Već je detaljno analizano 56 objekata na koje će se postaviti paneli, a projekt bi trebao biti u potpunosti dovršen do 2024. godine

Na zagrebačkim bi krovovima uskoro trebalo biti postavljeno 800 solarnih ćelija. Godišnje će proizvoditi 50 tisuća MWh (megavatsata) električne energije, dovoljne da napoji 10 tisuća kućanstva. U prvom dijelu projekta bit će postavljeni solarni paneli na osam gradskih ustanova ukupne elektrosnage 1,3 MW. Investicija će stajati 7 i pol milijuna kuna te će se u potpunosti financirati bespovratnim novcem EU. Do završetka projekta cilj je postavljanje sunčanih elektrana snage 50 MW, a trenutačno ona, sa svih solarnih panela u Hrvatskoj, iznosi 150 MW. Očekuje se i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 100 tisuća tona.

Tako u brojkama izgleda program “Sunčani krovovi” čiji je početak realizacije najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo!) na ovotjednoj konferenciji za novinare. Plan za solarizaciju Zagreba prošle je godine jednoglasno donijela Gradska skupština na prijedlog platforme Možemo!, a sada počinje njegova provedba i trebala bi završiti do kraja 2024. godine.

Projekt vodi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), organizacija koju su 2008. godine zajednički osnovali Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska, Karlovačka i Zagrebačka županija. Bave se izradom i provedbom nacionalnih te lokalnih programa iz područja energetike i klime.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay