U Zagrebu se najviše trguje stanovima manjeg cjenovnog ranga, od 150.000 do 200.000 eura. Za taj iznos moguće je dobiti kuću od 150 kvadrata na lokacijama koje su na manjoj udaljenosti od metropole, kaže Jasna Biliškov Barun iz agencije Biliškov nekretnine

RAZNI KUPCI

Zanimao nas je profil ljudi koji kupuju takve nekretnine, putuju li u Zagreb redovito ili rade od doma, imaju li djecu.

– Ima raznih kupaca, od mladih obitelji s djecom do parova u mirovini, kojima više ne odgovara život u stanu, nego žele imati komad vrta, saditi voće i povrće te treću dob provesti na selu. Stariji uglavnom prodaju svoj stan u Zagrebu ili ga stave u najam, koji im onda u velikoj mjeri vraća kredit za kuću na selu. Mladi većinom nemaju u gradu nekretninu, rješavaju stambeno pitanje i odlučili su da će se skućiti na selu – navodi Biliškov Barun.

Sve se to događa dok su cijene novogradnje u gradu Zagrebu eksplodirale i uglavnom su nedostižne mlađim parovima.

Unatrag dvije godine postalo je teško bilo gdje pronaći novi stan za manje od 2200 eura po kvadratu, a novogradnja u centru je oko 5000 eura kvadrat. Potražnja za takvim nekretninama govori da na tržištu ima kupaca koji su voljni platiti tu cijenu. Posljedično, visoka cijena novogradnje za sobom je povukla i rast cijena starijih stanova.

– Najviše se i dalje u Zagrebu trguje dvosobnim i trosobnim stanovima manjeg cjenovnog ranga, 150.000 200.000 eura, tako je i drugim većim hrvatskim gradovima, ali zamjetno raste potražnja za kućama s vrtom, kako u samim gradovima, tako i u okolici – zaključuje Biliškov Barun.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay