Privlačenje novih investicija poticajnim mjerama “lokalaca”, iz kojih se generira rast gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja, nekima i veće plaće, dokaz su da “manje može biti više” i u slučaju gradskih financija. Kao posebno proaktivne ističu se neke gradske uprave, između ostalih gradovi Sveta Nedelja i Bjelovar, no investitorima sve zanimljiviji je i Grad Petrinja.

Izgledno je i da se otvara novi ciklus nadmetanja u privlačenju investitora od strane lokalnih i regionalnih uprava u cijeloj zemlji.

Zasad su Sveta Nedelja i Bjelovar dobar primjer onih koji su zagrabili u gradsku blagajnu na korist poduzetnika i građana, a rezultati su vidljivi. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak objavio je na svom Facebooku kako je u prvih 17 dana dana 2020. taj grad uprihodio 250.000 kuna više od prvih 17 dana godine prije, iako su tada imali 6% veći prirez.

U Svetoj Nedelji uvjereni su, pak, da imaju sveobuhvatnu ‘lepezu’ rasterećenja i voljeli bi vidjeti, kažu, tko će ih u tome nadmašiti.

Sveta Nedelja najbolji je primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci. To su povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za naše sugrađane”, kaže Zurovec.

U Svetoj Nedelji upravo se priprema otvoriti svoj logistički centar ‘div’ branše Gebrüder Weiss. Najavljeno je i preseljenje poslovanja nekoliko tvrtki – Poslovni park Zagreb, Termodinamika i SDMS.  Što se kresanja nameta tiče, ukinuli su komunalni doprinos za proizvodnju, kreativne industrije, financijski sektor, kulturu, obrazovanje i zdravstvo – s 40 na 0 kn/m3, dok poslovni objekti koji su u kategoriji navedenog oslobođenja ne plaćaju komunalnu naknadu u prvoj godini poslovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay