Glavni razlog zakonskih izmjena je jačanje sigurnosti osobnih iskaznica, istaknuo je Katić, potvrdivši da će iskaznice i certifikati koje će sadržavati vrijediti pet godina, iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina.

Nove osobne iskaznice građanima bi trebale donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, rekao je u petak državni tajnik u MUP-u Žarko Katić u Hrvatskom saboru.

Tim novinama osobne će iskaznice na novom elektroničkom nosaču podataka sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju u digitalnim formatima. Mijenja se i vizualni izgled iskaznice.  Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisano je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti osobne iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay