Novom europskom regulativom će se Covid-moratoriji omogućiti i za one koji za njima nisu posegnuli u prvom valu korona krize.

Ta rješenja u primjenu će i u Hrvatskoj, u kojoj je prema posljednjim dostupnim podacima HUB-a, u režimu Covid-moratorija oko 32 milijarde kuna duga poduzeća po bankovnim kreditima te oko sedam milijardi kredita fizičkih osoba. Te se brojke s obzirom na isteke nekih moratorija, dakako, mijenjaju.

Razdoblje do kojega su u sklopu odgovora na prvi pandemijski val banke mogle klijentima odobravati zahtjeve za zamrzavanjem otplata isteklo je s krajem rujna, a sad se taj oblik likvidnosne potpore uz specifična regulatorna pravila ponovno otvara i takvi će se zahtjevi moći odobravati do kraja prvog kvartala iduće godine.

Time će se Covid-moratoriji omogućiti i za one koji za njima nisu posegnuli u prvom valu, s tim da nove EBA-ine smjernice predviđaju moratorije ukupnog trajanja do devet mjeseci. U tome je vjerojatno i kompromis, jer ukupno trajanje od devet mjeseci podrazumijeva cijelo krizno razdoblje), a to znači da će onaj tko je npr. već iskoristio tri mjeseca, može računati na još šest mjeseci odgode.

S obzirom na nove rokove, pak, proizlazi da će krajnji rok korištenja zamrzavanja otplata uz poseban supervizorski tretman (u pogledu klasifikacije plasmana) biti do kraja 2021.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay