Švedska nije mnogobrojna država, ali su iz njenih granica krenuli brojni globalni divovi, među njima Electrolux, Volvo, Skype, Spotify, Ericsson, Husqvarna, Scania, ABB, SKF, Atlas Copco, Saab, AstraZeneca

Od nacije farmera, preko industrijalizacije, do lidera inovacija, ukratko bi se mogao sažeti gospodarski put Švedske, države koja danas ima najviše multinacionalnih kompanija u odnosu na broj stanovnika. Švedska nije mnogobrojna država (ima više od 10 milijuna stanovnika), ali su iz njenih granica krenuli brojni globalni divovi, među njima Electrolux, Volvo, Skype, Spotify, Ericsson, Husqvarna, Scania, ABB, SKF, Atlas Copco, Saab, AstraZeneca.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Švedska, danas jedna od najbogatijih država Europe, u 19 stoljeću bila jedna od najsiromašnijih.

Kako su zapravo postali bogati?

U dokumentima Kraljevske švedske akademije znanosti stoji kako je sve krenulo u drugoj polovici 1800. godina sa sve većom potražnjom za švedskim sirovinama, drvom, željezom i žitom, ponajviše od strane Velike Britanije. Izvoz je bio i ostao glavni fokus njihovog gospodarstva tako da danas izvoze više po glavi stanovnika od SAD-a, Kine, Grčke i Italije zajedno. Šveđani su brzo počeli seliti u gradove i poslove na poljima zamijenili onima u tvornicama, a cijelo vrijeme su imali podršku Vlade.

Tržište je uvijek bilo otvoreno, svima je bilo dostupno obrazovanje za najtraženije vještine, a svi koji su i radili imali su osiguranu pristojnu mirovinu. Ekonomske krize nisu toliko utjecale na švedske tvrtke jer su i same napravile nužne rezove i racionalizirale poslovanja. To su ključni postulati na kojima njihovo gospodarstvo počiva i danas. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay